Hai !Salam sejahtera buat anda semua.Bertemu kembali kita di entri kali ini.Terima kasih kepada anda semua kerana sudi meluangkan masa untuk membaca blog ini.
 |
Suasana di Pantai ABF |
 |
Ikan segar dari laut |
 |
penjual |

Baiklah,nak dijadikan cerita pada hujung minggu lepas saya
telah pergi ke Pantai ABF yang lokasinya terletak
tidak jauh dari kawasan Perumahan Kidurong,Bintulu.Tempat
ini memang jadi pilihan saya kalau saya nak membeli ikan.Pantai ABF ini
kira-kira 12 kilometer
jauhnya dari bandar Bintulu.Tempat ini
biasanya sering
dikunjungi oleh
masyarakat setempat di sekitar
Bintulu kerana ianya merupakan
tempat yang popular
untuk hasil tangkapan laut yang baharu dan masih
segar daripada nelayan-nelayan pesisir pantai yang menjual secara terus kepada
pembeli.Pada kebiasanya,nelayan-nelayan ini
tiba dari laut pada waktu pagi dan ada di
antara mereka ini sudah berada di tapak jualan ikan mereka
sejak
jam 8.30 pagi lagi.Selain daripada menjadi
tempat menjual ikan,tempat ini juga terdapat gerai-gerai menjual
makanan,kuih-muih, minuman,sayur-sayuran dan
buah-buahan kepada pengunjung.Pantai ABF
juga sesuai dijadikan sebagai tempat beriadah bersama keluarga
terutamanya di hujung minggu.
Hari itu,sebaik sahaja saya sampai di tapak jualan ikan
suasana di
Pantai ABF memang sudah dipenuhi
oleh orang ramai yang datang berkunjung ke situ.Lagipun,hari itu saya tiba agak
akhir iaitu sekitar pukul 10.00 pagi.Keadaan laluan jalan-raya agak sesak.Lot-lot
yang disediakan untuk
meletak kereta
semuanya penuh. Akibatnya, banyak kenderaan yang pakir di bahu-bahu jalan.Sayapun
ikut pakir di tepi jalan.Selesai
meletakkan
kereta,saya buat tinjuan ke seluruh kawasan dulu.Bermula dari
laluan masuk sampailah ke hujung tapak
jualan.Lepas itu,barulah saya berpatah balik ke tempat orang menjual ikan tadi.Kali
ini,saya terus beli ikan dan sayur.Selesai
sahaja membeli saya begegas nak balik ke rumah.Dalam hati ini teringin
sangat nak buat resipi
umai dengan ikan yang baru saya beli
tadi.Sudah lama rasanya tak makan
umai ni.Kalau di kampung memang hampir
setiap hari buat
umai .Lagipun, rumah keluarga saya di tepi laut.Kalau rasa nak
makan ikan,pergi saja ke laut pasang pukat.Pasti dapat ikan.Segar lagi tu.Bak
kata orang “ikan masih melompat-lompat dimasak di dalam periuk”.
Umai itu apa ya ?Tentu ramai yang nak tahu kan terutama bagi yang
belum pernah datang ke Sarawak ? Sebenarnya perkataan
umai itu berasal daripada
bahasa suku kaum
Melanau iaitu ikan
mentah
yang diambil isinya lalu disiang
halus serta dicampurkan dengan air limau,cili,bawang merah ataupun bawang
besar,garam,serbuk perasa dan beberapa bahan-bahan lain.Ianya boleh dimakan begitu
sahaja atau dibuat lauk.Jika dimakan bersama dengan sagu,tentu lagi sedap.Bapa
mertua lalu di depan matapun
tak disapa.
Membuat Umai
 |
Ikan pirang |
|
Cara nak membuat resipi umai ini tidaklah susah sangat.Bahan-bahan yang kita perlukan juga agak senang untuk kita dapatkan di mana-mana tempat.Bagi anda yang ingin mencuba membuat umai silalah ikut langkah demi langkah yang saya sediakan di sini.Untuk memudahkannya lagi,saya sertakan dengan gambar-gambarnya sekali.
 |
Ikan besar mata |
*Mula-mula tu kita harus ada ikan.Kalau boleh kita harus dapatkan ikan segar.Jenis ikan yang kita sering guna untuk membuat umai biasanya seperti ikan perang,bulan,terubuk,yu,ikan besar mata,tenggiri,bawal,senangin,belanak dan bermacam-macam lagi.Ikan pari,tongkol,dan lomek tidak sesuai untuk dibuat umai.Bagi resipi umai ini,saya gunakan1kilogram ikan besar mata seperti gambar di sebelah kiri.
 |
Gambar 1 |
 |
Gambar 2 |
*Buangkan semua sisik yang melekat pada badan ikan.Potong kepalanya sekali.Setelah itu bersihkan ikan tadi dengan air.Seterusnya,ambil isi ikan dengan memotong dari atas kepala ke hingga ke ekor.Tentukan anda memotong isinya sehingga sampai ke tulang tengah agar kita tidak membazir isinya yang masih melekat pada tulang.Lihat gambar 1 dan 2 untuk cara memotong isi ikan.
 |
Gambar 4 |
 |
Gambar 3 | |
|
|
|
*Ulang langkah di atas untuk dapatkan isi ikan dan letak isinya pada mangkuk ataupun pinggan.Lihat gambar 3.Kemudian,potong isi ikan tersebut dalam bentuk hirisan kecil seperti gambar 4.
*Potong bawang besar,bawang merah,cili dan hiris halus-halus.Letak semua hirisan tersebut dalam satu pinggan.
 |
Gambar 5 |
*Potong limau kasturi dan perah air jusnya dan ambil sedikit isi hampas limau.
*Tuangkan isi ikan,hirisan bawang,cili,hampas isi limau dan air limau ke dalam satu mangkuk.Gaulkan semua bahan-bahan tadi hingga sebati.Tambahkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.Lihat gambar 6.
 |
Gambar 6 |
*Biarkan selama 3-5 minit dan kemudian ianya sedia untuk dimakan.
 |
Umai Sarawak
"SELAMAT MENJAMU SELERA"
|
No comments:
Post a Comment